Pu-erh čaj se řadí mezi nejkvalitnější čínské čaje a jeho historie sahá až 2000 let zpět. Vyznačuje se specifickou zemitou chutí, avšak spektrum chutí je ještě výrazně širší. Tento fakt je dán tím, že velmi záleží na tom, jakým způsobem je čaj připraven a také na kvalitě daného čaje. Čím více je čaj starší, tím více je chuť jemnější a také mírně nasládlá.
V České republice můžeme na trhu najít zmiňovaný čaj ve více různých kvalitách. Pouze Pu-er čaje vyšší třídy ovšem mají skutečně blahodárné účinky na lidský organismus. Pěstování čaje Pu-er probíhá nejvíce v čínské provincii Jün-nan, jelikož je zde optimální klima pro pěstování tohoto čaje. Svoje jméno tento čaj dostal podle okresního města, ve kterém probíhá jeho zpracování. Zpracování čaje Pu-er probíhá prostřednictvím dodatečné oxidace černého čaje.
Tato 250 gramová cihlička, je mezi čaji skutečným unikátem. Trvalo celých 5 let, než vyzrál a zařadil se k nejlepším čajům na světě. Pu Er premium Chinese Jün-nan je správnou volbou pro čajové nadšence a milovníky hlubokých chutí a jemných nálevů. Kdo se napije, nesetká se s žádnou trpkostí. V ústech se mu rozline mírně sladké a mimořádně bohaté teplo.
Příprava čaje pu-erh čaje
Při přípravě Pu-erh čaje je nezbytné si připravit každý šálek čaje odděleně a vyhnout se připravování ho do velké konvice. Jedná-li se o kvalitní Pu-erh čaj, je možné udělat z jedné dávky více nálevů. Čtvrtlitrovému šálku odpovídá jedna čajová lžička čaje. Při zalévání čaje používáme vodu, která přestože již prošla varem, není již vroucí, ale horká. Optimální teplota vody je tedy kolem 95°C. Pokud chceme docílit zlepšení chutě čaje, doporučuje se použít odstátou vodu. Chlorovaná voda se nedoporučuje.
Pro Pu-erh čaj je specifické, že potřebuje být v kontaktu se vzduchem, proto u tohoto druhu čaje nedochází k uzavírání do nádob - jako obal obvykle slouží papír (může být již značně potrhaný, nemá to žádný vliv), případně látkové pytlíky nebo bambus.
Proč je Pu-Erh vyjímečný čaj ?
• proslavil se hlavně tím, že odbourává nadbytečný tuk. Je to ideální doplněk redukčních diet. Doporučuje se pít před každým tučným jídlem.
• snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Při pravidelném pití (3 šálky denně) dochází až k 13 % poklesu cholesterolu za měsíc.
• urychluje odbourávání alkoholu v krvi, posiluje imunitní systém, pročišťuje krev, játra a čistí organismus od toxinů a chrání před infekčními chorobami.
• působí účinně na celé trávicí ústrojí, onemocnění dýchacích cest, působí antidepresivně a podporuje vykašlávání
- certifikát QS
- rok sklizně 2008
- provincie Jün-nan: je hornatá provincie na jihu Čínské lidové republiky. Severozápadní část je historickou částí Tibetu. Provincie na jihu sousedí s Vietnamem, Laosem a Myanmarem.